Πίσω στις ενημερώσεις

Έθιμα Χριστουγέννων στα ελληνικά νησιά

Τα Χριστούγεννα στο μυαλό μας συνδυάζονται με χειμερινούς προορισμούς, κυρίως σε βουνίσιες περιοχές. Αν όμως περάσετε τις γιορτές με την οικογένειά σου σε ένα ελληνικό νησί, θα νιώσετε πραγματικά το κλίμα κατάνυξης και θα ζήσετε την παραδοσιακή πλευρά των Χριστουγέννων με ήθη και έθιμα του παρελθόντος που αναγεννούνται μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό, αν θέλετε να ζήσετε διαφορετικά τον φετινό χειμώνα, οδηγηθείτε σε νησιώτικους προορισμούς με το Travel Ferry και κλείστε ένα εισιτήριο σε έναν από τους παρακάτω προορισμούς για να γνωρίσετε τα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων με νησιώτικο αέρα!

Τα Δωδεκάνησα έχουν την τιμητική τους σε έθιμα και παραδοσιακές με παραστάσεις, συναυλίες και εκλεκτά εδέσματα που δημιουργούν οι ντόπιοι των νησιών. Τα χωριά των νησιών έχουν την τιμητική τους αρκετές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και οι εορτασμοί κορυφώνονται την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Ανεμόμυλοι στην Ρόδο

Αξίζει να βρεθείς στη Ρόδο και να δοκιμάσεις το παραδοσιακό «Χριστόψωμο» δηλαδή το πρόσφορο που θα διαβαστεί από τον παπά τα Χριστούγεννα και θα τοποθετηθεί στο γιορτινό τραπέζι μαζί με μέλι και ξηρούς καρπούς. Συμβολικά οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο Χριστός έχει τη θέση του στο τραπέζι των Χριστουγέννων, μία κίνηση που συνηθίζεται μέχρι και σήμερα. Παρά την έλευση της γαλοπούλας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα τελευταία χρόνια, παραδοσιακά κυριαρχεί το χοιρινό κρέας. Ανάμεσα στα εδέσματα του τραπεζιού θα βρεις τα γιαπράκια αλλά και τις δίπλες ως το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλυκό.

Φυσικά, και οι γραφικές Κυκλάδες ζουν τα Χριστούγεννα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Το γιορτινό τραπέζι στη Μύκονο γεμίζει μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά ενώ ανάμεσά τους υπάρχει πάντα το λαρδί χοιρινό με χόρτα ή λάχανο, ένα πιάτο που συμβολίζει την αφθονία. Το Χριστόψωμο θα το συναντήσεις και εδώ το οποίο συμβολικά μοιράζεται στα ζώα για υγεία και ευφορία.

Χριστούγεννα στην Σύρο

Στην αρχοντική Σύρο, οι εορτασμοί και οι συναυλίες έχουν την τιμητική τους γύρω από την πλατεία του Δημαρχείου στην Ερμούπολη. Θεατρικές ομάδες, μπάντες και μουσικοί γεμίζουν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα ευχάριστο γιορτινό κλίμα και αναδεικνύουν την πολιτιστική πλευρά του νησιού.

Στη μακρινή Αμοργό, τα Χριστούγεννα όταν αλλάζει ο χρόνος σερβίρεται ο κοφτός. Ένα έδεσμα από σιτάρι, κρεμμύδι, τριμμένο τυρί, λάδι και νερό. Ενώ στην Ανάφη, θα δοκιμάσεις το κουφέτο, ένα γλυκό του κουταλιού με ασπρισμένα αμύγδαλα και κομμάτια κολοκύθας τα οποία σιγοβράζουν μέσα σε μέλι.

Λιχουδιές της Κρήτης

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω την Κρήτη με την ιστορία της που χάνεται στους αιώνες. Σε κάθε πλευρά της Κρήτης, θα βρεις να αναβιώνουν ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων μέσα από εδέσματα ή τοπικές εκδηλώσεις.  Την Παραμονή των Χριστουγέννων πλήθος κόσμους συγκεντρώνεται στη Σπηλιά του Άι Γιάννη του Ερημίτη στη Μαραθοκεφάλα Κισάμου, 22χλμ δυτικά των Χανίων. Εκεί γίνεται η Θεία Λειτουργία και η αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού με φάτνη και ζώα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής.


Στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο επικρατεί γιορτινή ατμόσφαιρα με παραστάσεις και χριστουγεννιάτικα παζάρια. Οι εκλεκτές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές της Κρήτης περιλαμβάνουν μπουγάτσα, αυγοκαλάμαρα, μελομακάρονα ενώ το Χριστόψωμο έχει τη δική του ιεροτελεστία.

Ακόμα και τα γνωστά μας κάλαντα γίνεται με έναν ξεχωριστό τρόπο στο νησί  της Κρήτης αφού γίνονται πάντα με συνοδεία της κρητικής λύρας.

{{ item.message }}
{{ item.message }}