Πίσω στις ενημερώσεις

Νάξος: Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις!

Αν αγαπάς τις Κυκλάδες, σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς το πρώτο σε μέγεθος νησί τους, τη Νάξο. Εκτός από μεγάλο νησί βέβαια, η Νάξος προσφέρει απίθανο φαγητό από τοπικούς παραγωγούς, μία αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά και αποπνέει έναν αέρα μικρού και φιλόξενου τόπου που μπορεί να σου χαρίσει όμως αμέτρητες εμπειρίες. Ένα τέτοιο νησί δεν θα μπορούσε φυσικά να μη σφύζει από ιστορικές γωνιές, μνημεία, κάστρα και αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείς αν βρεθείς στη Νάξο.

Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά αλλά φυσικά υπάρχουν άλλα τόσα που θα εξερευνήσεις εκεί και θα σε οδηγήσουν οι ντόπιοι.

Η Πορτάρα, το πιο διάσημο από τα αξιοθέατα της Νάξου

Πορτάρα στην Νάξο

Το πιο διάσημο αξιοθέατο της Νάξου που ίσως το έχεις συναντήσει σε κάθε χαρακτηριστική φωτογραφία της. Είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρύζεις όταν το πλοίο σου θα προσεγγίζει το λιμάνι. Η Πορτάρα βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι που ενώνεται με μία λωρίδα ξηράς με τη Νάξο, την Παλάτια. Γύρω από την ιστορία της επικρατεί ένα μυστήριο, για τον λόγο της δημιουργίας της ή προς τιμήν ποιου θεού κατασκευάστηκε. Η Πορτάρα όπως λέει και το όνομά της είναι μία τεραστίων διαστάσεων πόρτα από ογκώδη κομμάτια μάρμαρου. Διάφορες θεωρίες υπάρχουν ότι δημιουργήθηκε προς τιμήν του Απόλλωνα του θεού του ήλιου, του Διονύσου τον αγαπημένο θεό του νησιού, με την Αθηνά.  Αξίζει να την επισκεφθείς και να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα μπροστά της.

Το Κάστρο στη Χώρα Νάξου

Κάστρο στη χώρα της Νάξου

Η Χώρα της Νάξου σχηματίζει μία φυσική ακρόπολη σε έναν χαμηλό λόφο, δίπλα στο λιμάνι. Εκεί κατασκευάστηκε το κάστρο της Χώρας από τους Ενετούς και ιδρύθηκε η μεσαιωνική πόλη της Νάξου. Το τείχος της αποτελείται από τους τοίχους των περιμετρικών σπιτιών της ίδιας της πόλης. Υπήρξε πέρα από τόπος κατοικίας και διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο των Ενετών κατακτητών και μέχρι σήμερα κατοικείται αποτελούμενο από αρχοντικά σπίτια. Αξίζει να περιπλανηθείς στα στενά της και να πάρεις μία γεύση από την ιστορία προηγούμενων αιώνων.

Απείρανθος, το «ορεινό» χωριό της Νάξου

Χωριό Απείρανθος στην Νάξο

Ένα ορεινό χωριό με πετρόκτιστα σπίτια και εντυπωσιακή ομορφιά. Μπορεί με ένα πέρασμα να σε ταξιδέψει στις δικές του παραδόσεις και να γευτείς τα παραδοσιακά τοπικά του προϊόντα. Το «μαρμάρινο» χωριό όπως αποκαλείται έχει κρατήσει την αρχιτεκτονική του μορφή από τα χρόνια της Ενετοκρατίας και θεωρείται μέχρι και σήμερα παραδοσιακός οικισμός. Όταν φτάσετε στο χωριό θα θαυμάσετε τον Πύργο του Ζευγώλη χτισμένο πάνω σε έναν βράχο. Περιπλανήσου στα μαρμάρινα καλντερίμια του και θαύμασε τα πέτρινα σπίτια του από άκρη σε άκρη.

Οι «γίγαντες» της Νάξου

Οι Γίγαντες στην Νάξο

Οι γιγάντιοι Κούροι του νησιού αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα που δεν πρέπει να χάσεις στη Νάξο. Τα θεαματικά γλυπτά βρίσκονται διάσπαρτα σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Το μεγαλύτερο βρίσκεται κοντά στον Απόλλωνα και έχει μήκος 10 ολόκληρα μέτρα. Πολλοί λένε ότι πρόκειται για την προσωποποίηση του θεού Διονύσου ή του Απόλλωνα. Οι άλλοι δύο από τους συνολικά τρεις Κούρους της Νάξου, συναντώνται στις περιοχές Μέλανες και Φλεριό.

Το όρος και σπήλαιο του Ζα

Το όρος και το σπήλαιο του Ζα

Το σπήλαιο του Ζα στο ομώνυμο βουνό έχει πάρει το όνομά του από τον Δία, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα. Η ψηλότερη κορυφή του είναι γνωστή ως η Μύτη του Ζα. Το όρος έχει ύψος 1003μ. ενώ το σπήλαιο βρίσκεται στα 600μ. Αν θες να επισκεφτείς το σπήλαιο, θα ξεκινήσεις μία πεζοπορία από το χωριό Φιλότι και όταν φτάσεις θα συναντήσεις μία αψιδωτή πύλη 2,5 μέτρων που σε οδηγεί στο εσωτερικό του. Το σπήλαιο αποτελείται από έναν θάλαμο μήκους 115μ. και πλάτος 75μ. και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από σπηλαιολογική άποψη με μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες αλλά και λίθινα συμπλέγματα.

{{ item.message }}
{{ item.message }}