Τα πασχαλινά έθιμα δεν είναι παντού τα ίδια. Και αυτή θα είναι η αφορμή να επισκεφθείς τα ελληνικά νησιά και να τα γνωρίσεις εκτός καλοκαιρινής περιόδου.Με την πανδημία και τις απαγορεύσεις να απομακρύνονται, τα πλάνα για αποδράσεις το 2023 επιστρέφουν στο τραπέζι. Τα πλάνα όμως χρειάζονται προετοιμασία. Πάμε να την κάνουμε:
Η άνοιξη κάνει το ομορφότερο στόλισμα στο νησί. Στο μάτι κυριαρχεί το πράσινο και τα πολυάριθμα χρώματα των ανθισμένων λουλουδιών, ενώ η όσφρηση γεμίζει πλούσιες μυρωδιές ρίγανης και θυμαριού. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με το βάψιμο και την καθαριότητα των σπιτιών από τις “Χιόνες”, τις νοικοκυρές δηλαδή της Σίφνου. Την Μεγάλη Πέμπτη, οι νέοι και νέες του νησιού ανάβουν τα καντήλια στα απομακρυσμένα ξωκλήσια και επιστρέφουν στην εκκλησία για να ετοιμάσουν τον επιτάφιο με λουλούδια από τις αυλές τους. Μετά την περιφορά του και φτάνοντας στο Πάσχα, μπορείτε να απολαύσετε το “μαστέλο”. Έτσι ονομάζεται το πήλινο σκεύος μέσα στο οποίο σιγοψήνεται αρνάκι και πασπαλίζεται με κόκκινο κρασί.
Η Σύρος έχει την ιδιαιτερότητα να έχει μία ορθόδοξη και μία καθολική εκκλησία. Αυτό κάνει την περιφορά του επιταφίου ξεχωριστή, αφού το Πάσχα γιορτάζεται και από τις δύο, παρόλο που η ημερομηνία του σε κάθε μία διαφέρουν. Αυτό κάνει την Μεγάλη Παρασκευή να αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού πραγματοποιείται ταυτόχρονη περιφορά των επιταφίων από ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες στους δρόμους του νησιού.
Αν βρεθείς στην Πάτμο τη Μεγάλη Πέμπτη δεν πρέπει να χάσεις την εντυπωσιακή αναπαράσταση του “Μυστικού Δείπνου”, την 2η στον κόσμο μετά τα Ιεροσόλυμα. Την Κυριακή του Πάσχα θα ξεσκονίσεις τις γλωσικές ικανότητές σου, αφου θα ακούσεις την Ανάσταση να πραγματοποιείται σε 7 γλώσσες. Αν κουραστείς από την προσπάθεια, κατευθύνσου προς την πλατεία της Σκάλας στο λινάνι, εκεί όπου ο Δήμος κάνει μια γιορτή με παραδοσιακούς χωρούς και τοπικά εδέσματα.
Φόρεσε άνετα παπούτσια και ετοιμάσου να γνωρίσεις όλο το νησί, πόρτα- πόρτα! Το πάσχα είναι η περίοδος όπου οι κάτοικοι της Φολέγανδρου σου ανοίγουν τα σπίτια τους. Και αυτό λόγω του πασχαλινού εθίμου που είναι η 3ημερη περιφορά της Παναγίας σε κάθε σπίτι της Χώρας, ακόμα και στα στενά των Κάστρων. Όλο αυτό το περπάτημα ενδεχομένως να σου ανοίξει την όρεξη. Γι’ αυτό δοκίμασε τις τοπικές γεύσεις της μελόπιτας με μυζήθρα και την “καλασούνα”, την πικάντικη πίτα με κρεμμύδι και σουρωτό τυρί.
Ο “καλαφούνος” είναι η Ροδίτικη φωτιά που συντηρείται μέχρι το κάψιμο του Ιούδα, το Πάσχα. Η ανάσταση στη Ρόδο μοιάζει να γίνεται κατά την ημέρα αφού ο ουρανός κατακλύζεται από πυροτεχνήματα που λούζουν στο φως την μεσαιωνική πόλη. Το Πάσχα είναι και η ιδανική περίοδος να περπατήσεις στο στολισμένο αυτή την εποχή κάστρο του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Για τους πιο φυσιολάτρες, η Κοιλάδα με τις πεταλούδες βρίσκεται στην ομορφότερη εκδοχή της και κάνει την δική της γιορτή μέσα στην άνοιξη.