Πίσω στις ενημερώσεις

Πάτμος: Στην Χώρα των Παραδόσεων και της Ιταλικής Φινέτσας

Η χώρα της Πάτμου πέρασε από πολλές μορφές. Τα πρώτα σπίτια θύμιζαν περισσότερο οχυρά, αφού χτίστηκαν με μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, για να προστατέψουν τα τείχη του μοναστηριού, σε περίπτωση εισβολής.

 

Αργότερα στην ιστορία, νησιώτες που αναζήτησαν καταφύγιο από τους Τούρκους δημιούργησαν στη θέση των παλιών νέα, μικρότερα και περισσότερα κτίσματα, επέκτειναν τις εσωτερικές διαβάσεις και έχτισαν δύο νέες πύλες. Καθώς ενσωματώνονταν στον πληθυσμό, άρχισαν να χτίζουν με υλικά από τα απομεινάρια των παλιών κτισμάτων, την πέτρα και το ξύλο. Αυτά αποτελούν ακόμα και σήμερα την κατασκευαστική ταυτότητα του νησιού, δίνοντάς του έναν ακόμη λόγο να ανακαλύψεις τον πολιτισμικό του χαρακτήρα.

Ποιοι είναι όλοι οι υπόλοιποι λόγοι;

Η πλούσια ιστορία του Στην Πλατεία Ξάνθου συμπυκνώνεται αρκετή από την ιστορία της επανάστασης. Το άγαλμα του Εμαννουήλ Ξανθού, ενός από τους πρώτους αγωνιστές και τοπικό ήρωα, βρίσκεται κοντά στο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο που στεγάζει το Δημαρχείο από το 1870.

Το μοναστήρι στο κάστρο του Αγ. Ιωάννη αποτελεί επίσης μία εντυπωσιακή επίσκεψη αφού προσφέρει μια πανοραμική θέα του νησιού και φιλοξενεί μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη και δέκα ξωκλήσια, δημιουργημένα σε διαφορετικές χρονιές, που περιέχουν κελιά των μοναχών.

Η θρησκευτική σημασία της Πάτμου.

Αν οι αναβάσεις δεν σε κουράζουν, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης θα σε ανταμείψει με την πλούσια θρησκευτική του ιστορία, αφού εκεί έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, κυνηγημένος από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Δομιτιανό, και έγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης.

Η Γαστρονομία.

Το νησί συγκεντρώνει αρμονικά και οργανικά τον τουρισμό με την παράδοση και τις βόλτες για αγορές. Η Πλατεία Αγίας Λεβιάς είναι ένα μοναδικό σημείο για φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες και ψώνια στις μικρές boutique της με χειροποίητα αντικείμενα. Μόλις πέσει το φως, ένα ποτό στα ατμοσφαιρικά μπαράκια της πλατείας θα κάνει τη μετάβαση στη νύχτα αβίαστα ευχάριστη.

Τα αξιοθέατα για instagram.

Ναι, οι φωτογραφίες που βλέπεις στο instagram ανταποκρίνονται απολύτως στην πραγματικότητα. Το μόνο που απομένει είναι η δική σου προοπτική. Πρώτη στάση, οι Λειψοί. Λευκά σπιτάκια, γαλάζια και καφέ παντζούρια, μικρά μαγαζάκια, ταβερνάκια, ψαροκάϊκα στο λιμάνο, εκκλησίες και πολλές ακόμη λεπτομέρειες που θα σε αφήσουμε να ανακαλύψεις εσύ. Προχωράμε με τη βοτσαλωτή παραλία Λάμπη, ονομασμένη έτσι για τη λάμψη που έχουν τα νερά της και τα χρωματιστά βότσαλα. Μην παραλείψεις να φωτογραφηθείς στην ξύλινη λευκή προβλήτα. Το Αρχοντικό Σημαντήρη στη συνοικία Νεοχώρι είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τοπικού αρχοντικού που τροποποιήθηκε σε Λαογραφικό Μουσείο. Το σαλόνι των 250 ετών με την επίπλωση και διακόσμηση από την Οδησσό, οι πίνακες του Γκύζη αλλά και αυτοί που απεικονίζουν την ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης, δεν μπορούν να λείπουν από τη φωτογραφική συλλογή σου.

{{ item.message }}
{{ item.message }}